44 de ani de Hip-Hop!

Hip-Hop

Acum fix 44 de ani, un DJ jamicano-american pe numele lui Kool Herc, a dat o petrecere de „Întoarcere la școală” în apartamentul său din 1520 Sedgwick Avenue, Bronx, New York City, New York. Ce face specială această petrecere este că DJ-ul de doar 18 ani a surprins publicul prin mișcarea de a nu lăsa melodiile să cânte full, în schimb el a adus discuri pe care erau doar instrumentalele melodiilor, așa s-au născut break-urile, iar cu ajutorul prietenului său Coke La Rock, pe post de MC aceștia au dat naștere, fără să știe unei noi mișcări care avea să rămână pentru deceniile care urmau sa vină, HIP-HOP!

Ca să sărbătorim acestă dată, o sa listăm unele dintre cele mai importante melodi din istoria Hip-Hop-ului.

Începem cu începutul îndepărtat, anii ’70 au fost anii în care primii artiști Hip-Hop au ieșit la suprafață. Artiști precum DJ Kool Herc, Grandmaster Flash and The Furious Five,  Fab Five Freddy,  Marley Marl și poate cel mai important dintre aceștia, Afrika Bambaataa. Cu toții sunt pionieri ai mișcării.

În 1979 The Sugarhill Gang a lansat ce avea să fie prima melodie Hip-Hop care atinge succesul în lumea mainstream a muzicii. Rapper’s Deligh‘:

Deși în acea perioadă majoritatea pieselor erau funky, lansări precum Kurtis Blow, The Breaks și Planet Rock a lui Africa Bambaataa au fost un mare succes pe piață. Dar in 1982 Grandmaster Flash and the Furious Five aveau să lanseze o melodie care avea să inspire zeci de rapperi în deceniile care urmau să vină, ei au lansat prima melodie social-conștientă, The Message.

În anii ’80 a început popularizarea rapidă a genului, iar Hip-Hop iese din Statele Unite și ajunge în o mulțime de alte țări. La mijlocul anilor începe așa zisa Noua Școală a Hip-Hop-ului, Run D.M.C., LL Cool J, Public Enemy, KRS-One, Beastie Boys, Eric B. & Rakim, De La Soul, Big Daddy Kane, EPMD, A Tribe Called Quest, Slick Rick, Ultramagnetic MC’s și Jungle Brothers sunt cei mai des asociați cu această perioadă.

Run-D.M.C. au fost primii artiști de Hip-Hop care au atins nivelul cel mai mare de faimă, fiind primii care au avut un album de aur (Run-D.M.C. – 1984), primii care au fost nominalizați la un Grammy, primii care au avut un album certificat platină (King of Rock, 1985), primii care au avut un album certificat multiplatinum (Raising Hell – 1986), primii care au avut un videoclip difuzat pe MTV (când acest lucru era încă considerat a fi o performanță), primii care au apărut la emisiunea American Bandstand și în ultimul rând primii care au apărut pe coperta revistei Rolling Stone. Cu adevărat legendari!

O să trecem în revistă melodiile cu care s-au făcut cunoscuți unii dintre studenții noii școli de Hip-Hop

Run D.M.C. – It’s Like That

LL Cool JI Can’t Live Without My Radio

Public Enemy#1

Beastie BoysHold It Now, Hit It

Eric B. & RakimEric B. Is President

Slick RickChildren’s Story

A Tribe Called QuestI Left My Wallet In El Segundo

De La SoulMe Myself and I

Aceasta e o scurtă istorie a perioadei de început și perioadei de aur a culturii, când lumea întreagă a făcut cunoștință cu o noua mișcare populară care avea să schimbe istoria muzicii așa cum o știm astăzi!
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *