Ars Urbana ediția a V-a, festival de cultură urbană

Fără doar și poate festivalul Ars Urbana a devenit un eveniment cu tradiție în Iași și a crescut în 5 ediții cât alte festivaluri de cultură în 50.

An de an ne este dat să vedem tot mai multă culoare în activități, tot mai multă energie pe la concursuri, tot mai mulți tineri deschiși care să își manifeste pasiunile, artiști tot mai faimoși, și tot mai multă muncă depusă de organizatori.

Ars Urbana a luat ființă în 2008, promotorul acestei idei fiind artistul ieșean Frigideru` iar motivația a fost aceea de a schimba ceva în mentalul colectiv, de a promova spre exemplu grafitti ca artă și nu ca vandalism, skateboardingul ca un sport și nu ca un teribilism, iar toate acestea acompaniate de muzică mai puțin comercială.

După 4 ani de pauză, ideea a prins contur și festivalul a fost reorganizat de către un ONG tânăr cu idei îndrăznețe: Asociația C.O.N.-Tour. Iar din 2012 până în prezent ONG C.O.N.-Tour  ne menține atenția vie și ne rezervă al doilea weekend din luna mai pentru Ars Urbana.

Ediția a V-a a festivalului a venit cu 2 concursuri în premieră, 2 concerte electrizante și un Battle MC de poveste.

  • Prima zi a festivalului (vineri, 8 mai 2015) a fost dedicată concursului de Street Art, celui de Freestyle Football și concusului Game of S.K.A.T.E. Artiștii grafitti SOTUP, BOER, PULSAR, GOES și RO s-au luptat cu can-uri și vopsele în parcarea de la Palas, rezultatele fiind impresionante și expresive.

1510477_844919585596968_2605055054441921191_n

Soare, vânt, Ars Urbana continuă afară cu Freestyle Football. Concurenții: Alex, Fabian, Matei, Ștefan, Sergiu și Albert s-a întrecut scheme spre deliciul ochilor ce-i priveau cu încântare. Prima semifinală a fost între Fabian si Robert, Fabian ieșind învingător, iar la a doua Sergiu și Matei, acesta din urmă fiind caștigător. Finala i-a gasit la egalitate pe Fabian si Matei, juriul având o decizie grea de luat. În cele din urmă, Fabian a luat trofeul pentru cel mai bun freestyle.

Probabil cireașa de pe tortul primei zile de festival a fost Game of S.K.A.T.E., concursul de skateboarding. Dacă până11249320_844879368934323_1058216970774307410_o în 2013 skateboardingul figura pe lista de demonstrații în programul Ars Urbana, din 2014, cu sprinjinul UMAN Shop a putut fi posibil realizarea unui concurs. Mai mult decât atât, concurenții au devenit tot mai mulți cu fiecare an fapt ce i-a încurajat pe organizatori să diversifice stilul de jurizare. Juriul a fost constituit din Malagiac Andrei, Ianoș Octavian și Petru Constantin. După toată încleștarea skaterilor și dansul trick-urilor câștigători au ieșit: Fănel (locul 3), Cortizon (locul 2) și Vali (locul 1).

 

Seara de vineri a fost destinată Campionatului Național de Battle MC, eveniment jurizat de Omu Gnom și câștigătorul battle-ului de anul trecut Oliniutza. Evenimentul s-a desfășurat în Underground the Pub și a fost deschis de artiști locali precum: Tesla Cilum/Sunet Sacru/Exoteric Official&LuP, OBLX si MP13, Spasme77, Q-BO și  Aftimescu. Deși concurenții nu prea s-au ridicat la înălțimea așteptărilor, publicul a fost cel care a decis câștigătorul. Bătălia finală s-a dat între Bestia și Afro (din punctul meu de vedere singurii concurenți cu adevărat buni), învingător ieșind Afro.

  • A doua zi a festivalului a adus și primul concurs în premieră la Ars Urbana V. Concursul de Trial Bike a fost unul din momentele care au dat emoții publicului pentru că nu toată lumea se încumetă să sară de pe o stivă de paleți înaltă de 2 metri pe o bârnă plină de cuie și îngustă de 10 centimetri. Participanții, mai mult sau mai puțin arși de soare, mai mult sau mai puțin zgâriați și plini de vânătăi au tăiat respirații și au făcut glasuri să exprime uimire.

11257195_845088372246756_5641122032010999325_n

Însă n-au fost singurii. În Palas Mall, în fața magazinului Intersport s-a desfășurat Jam Session, concursul în care cei mai energici și mai expresivi bboy și-au demonstrat abilitățile. Jurizați de Bboy Sorrow, Bboy Piciu și Bboy Luka și încurajați de cei doi MC Q-BO și Alexandru Plop, dar și de publicul curios, concurenții s-au întrecut în scheme și figuri într-un battle 3 vs. 3. Învingători au ieșit bboy-ii de la The JAB, trupă formată din Bugy, Junior și Andrei care au dat-o contra celor de la LoQ (Lions of Q – Alin, Skero și Pipitz).

 

11264838_845089408913319_2674596196019830663_n Seara s-a încheiat cu un concert extraordinar susținut de FIRMA în Underground the Pub. În deschiderea concertului au cântat cei de la Inside, o trupă de rock alternativ din Iași, trupă ce are în componență o vocalistă excepțională dar și un chitarist, un toboșar și un basist foarte talentați.

 

Trupa FIRMA ne-a încântat și ne-a descântat aproape 2 ore cu muzică de calitate și un spectacol sonor de excepție. Concertul a debutat cu un Hello și Două suflete. Trebuie menționat faptul că majoritatea pieselor cântate la concert fac parte din cel mai recent album al trupei, albumul „Descântece”. Evident nu a lipsit Nimeni și nici Prizonieri de război, piese ce au electrizat publicul și l-a făcut să le cânte. FIRMA fără doar și poate este o trupă de rock alternativ genială care știe să transfere sentimente și gânduri pătrunzătoare într-un spectacol live.

  • Ultima zi a festivalului a fost ziua în care au avut loc demonstrațiile de parkour, demonstrații care asemeni concursului de trial au făcut pielea de găină spectatorilor. De această dată concurenții nu s-au mai folosit de biciclete pentru a mai face salturi ci s-au folosit de propriile trupuri și de abilitățile de gimnaști și acrobați pentru a uimi publicul. Cuvintele sunt de prisos și incapabile să poate descrie spectacolul oferit.

Pe de altă parte, participanții mai boemi și-au dovedit simțul artistic prin sculpturi din sticle Grolsch. Iar cei mai teribiliști s-au lăsat pradă tentațiilor și au participat la Concursul Rope Acces. Concurenții au fost supuși la următoarele probe: trecere peste deviere, fracționare, fracționare mare, traversare pe tavan cu scărița, ancoraje, salvare simplă și o probă surpriză. Concursul a fost atent jurizat de alpinistul Tony Pruteanu.

Festivalul Ars Urbana V s-a încheiat tot în Underground the Pub alături de Bass Turbat. Dar nu înainte de deschiderea făcută de trupa THRILLS – proiect de electro-live ce are la baza conceptul de improvizație ce intervine la nivel de legătura emoțională atat între membrii trupei, cât și între aceștia și public.

Hardplay și Unlocka au făcut show în Underground. S-a dansat, s-a sărit în sus, publicul a vibrat și a urlat în același timp. În extaz și agonie au încheiat și organizatorii festivalul Ars Urbana V cele câteva luni bune de muncă depuse pentru 3 zile de spectacol urban.

Așa cum am menționat la începutul articolului, evenimentul vine cu ceva nou în fiecare an și se bucură de o deschidere din ce în ce mai mare din partea ieșenilor. Iar scopul inițial al festivalului a fost atins, colectivul fiind mai deschis, mai educat și mai receptiv la manifestările culturii urbane.

Așadar felicitări Asociației C.O.N.-Tour pentru munca depusă pentru Ars Urbana și mult succes în proiectele viitoare!

 

Articol realizat împreună cu: Ani LupuBrînzei AlexandraDiana Pricope și IoanaM23.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *