Cu aripi deschise sau cu aripi de platină?

Cu aripi deschise sau cu aripi de platină?

Acum un an jumătate l-am prins pe Norzeatic în concert la Iași, în Underground. N-am fost mirată deloc când am văzut că aproape începea concertul, iar în sală erau doar o mână de oameni ce erau prea timizi parcă să se apropie de scenă. Ba mai mult, simțeam o încântare aparte când știam că pot asculta rime fără să le amestec cu coate primite și fani impertinenți. Eram singură. De rușine m-am ridicat de la masă și m-am apropiat și eu de scenă. După câteva melodii, Norzeatic a împletit dezamăgirea cu rime despre numărul mic de oameni prezenți. Iar după un concert în care să aplauzi e prea puțin, m-am simțit vinovată că m-am bucurat că n-a venit multă lume.

***

Întrebarea tresare în momentul în care te gândești dacă merită să faci artă, se aprinde mai tare când te gândești dacă merită să-ți deformezi arta pentru bani și se stinge când alegi să înțelegi sau nu lucrul ăsta din urmă. Știm cu toții că prinde caterinca, că, de obicei, clișeele sunt lăudate cu genți de like-uri, iar celor ce refuză să schimbe terenul le rămâne să-și aleagă banca din parc pe care să bea berea la pet. I-am condamnat și-i voi condamna pe cei ce-au ales să-și lase rap-ul cusut de suflet și când iau microfonul în mână să fie doar niște băieți ce înjură, dar înjură-n rime și se pierd mai apoi printre tone de aplauze.

Dar până la urmă totul se învârte în jurul publicului, mulțimea aceea de șepci și haine largi ce-i agreează, umplu săli și refuză să vadă-n muzica mai mult decât o distracție ce se termină în momentul în care ai ieșit din club. Nu-i drept să mori de foame pentru că vrei să faci muzică. Asta am înțeles. Dar nici nu-i drept față de cei pentru care muzica încă mai poate ameliora alte probleme, să-i privezi de lucrul ăsta.

Rap-ul românesc e-o rădăcină ce crește anapoda, sădită într-o mare de metehne ce-s mușamalizate tot de oamenii pentru care să te complaci pare a fi mai simplu decât să devii rezervat în ceea ce privește rimele ce-ți liniștesc mintea.

Așadar, dai din cap în continuare sau scoți boxele din priză?
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *