Exilul cuvintelor

Aud din ce în ce mai des ideea că nu se cer recenzii scrise pentru concertele de hip-hop, ci mai degrabă doar poze și video. E de înțeles. Cumva. Dar până la urmă, cuvintele chiar nu mai bucură? Sau e doar vorba de aceeași comoditate care se joacă acum cu mințile nostre ce se computerizează și le oprește din a fi șugubețe.

Problema pare a fi faptul că în sfera asta sunt puțini oameni ce știu să transpună muzica și atmosfera în cuvinte, să le întoarcă pe dos până găsesc alternativa scrisă a unui sunet. Interesant e și faptul că recenziile ce explică cu un iz de detaliu incredibil ce face jumătate din publicul prezent la un concert și sunt inexplicabil de lungi, sunt cele ce se bucură de mai multă apreciere. Iar artistul de pe scenă primește doar remarci ca „a băgat o bucată bună” sau „ne-a impresionat, cum era de așteptat”. Nimic nu e de așteptat. Contează reprezentația de pe scena din fața ta, din momentul acela. E iarăși vina publicului pentru că nu încurajează oamenii ce au alte idei, idei ce trec dincolo de un simplu set de poze postat pe Facebook.

Nu revoluționează o recenzie rap-ul românesc, dar îl face să pară extraordinar. Totuși cuvintele sunt baza în acest gen de muzică, iar să agăți imaginația unui om și să-l faci să fie acolo prin cuvinte e și mai special. „Nu-mi place să citesc, mie îmi place doar să ascult” nu e un răspuns pentru neajunsul ăsta. E o scuză anapoda ce nu-i bucură pe cei ce-și pun conștiința și imaginația în joc, ci mai degrabă îi descurajează pentru că-i fac să creadă că un aparat foto e mai „inteligent” decât îndemânarea lor, îndemânare pe care n-o au mulți.

Nu doar cuvintele puse-n rime și îmbrăcate în intrumentale sunt frumoase. Simte prin cuvinte, lasă-le să-ți fie călăuză prin muzică și să te bucure ca mai apoi să-ți poți contura singur un concert în minte. Cuvintele sunt un alt soi de culori cu care să te joci. Dar trebuie să le vadă și ceilalți. Să bucure și să-i bucure și pe cei ce „desenează”.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *