Hip-Hop Underground în Curtea de Argeș

191

În ultimii ani, hip-hop-ul underground s-a extins în anumite zone geografice inactive din punct de vedere muzical. Un astfel de exemplu ar fi orașul Curtea de Argeș, ce a început să fie din ce in ce mai activ în ultimele săptămâni. George Lazăr este unul dintre cei câţiva MC argeşeni care au lansat în trecutul relativ apropiat materiale noi şi a fost mai mult decât bucuros să stea la câteva momente de discuție despre ce se întâmplă acolo şi ce proiecte se pregătesc pentru viitor. Acest interviu a avut loc în urmă cu o săptămână, înainte de lansarea unei piese noi.

Salut, George. Mulțumim că ai acceptat să vorbești cu noi. Ce poți să ne spui despre activitatea underground din oraș ca și parte activă a comunității?

Salut! Mai întâi cred că ar trebui ca eu să îmi ofer mulţumirile pentru interesul acordat, pentru că, după cum ai spus, underground. Asta însemnând că suntem bucuroşi de fiecare oportunitate de promovare a ceea ce facem. Cât despre întrebarea ta, răspunsul ar fi unul mai amplu. În Curtea de Argeş se întâmplă mai multe chestii frumoase acum pentru că am reuşit să formăm o unitate deosebită. Ştii cum e, în hip-hop se formează mereu acele rivalităţi frumoase care duc la piese „dedicate”. Noi nu putem fi bucuroşi să avem asta pentru că lucrăm împreună. Toţi. Ai featuring peste featuring, toată lumea lucrează cu toată lumea şi mi se pare o chestie mişto. Chiar şi vechea gardă, băieţii din Dynastya, cu noua gardă, Progresu Studio. Eu fiind undeva la mijloc și fără legături concludente cu nimeni din zona asta.

Rutele tale nu sunt bine definite în hip-hop, din câte se poate observa pe profilul tău de pe Facebook. Ai susținut mai mult mișcarea underground rock decât cea hip-hop. Cum ai ajuns să începi un proiect legat de muzica hip-hop?

Ha ha, bună întrebare. De altfel am fost și eu ceva timp în cealaltă postură, de intervievator. Cu trupe cât se poate de rock. Pot spune că nu am ajuns încă la hip hop şi nu sunt complet dedicat. Încă nu ascult muzica asta, nu ascult prea mult pe lângă ce apare din oraş de altfel, dar am îmbinat utilul cu plăcutul. Am organizat mai multe concerte aici , i-am adus pe Sişu Tudor, ALAN & KEPA, Cedry2k,  plus câteva trupe rock şi am legat nişte prietenii. Apoi am fost abordat de IL IN pentru un mixtape, de fapt nişte piese mai vechi ale lui refăcute pe rapcore. Aşa a apărut „Dulce în amar„, înregistrată la Progresu Studio. Apoi am lucrat şi cu Trupa Secca, Andrei şi Pieptea, la o piesă ce urmează să apară în această primăvară şi m-am trezit cântăreţ de hip hop :)) Nu a mai durat mult şi am reuşit să lansez şi prima piesă scrisă de mine, „Una de bine„.

Dupa o primă audiție, pot spune ca piesa „Una de bine” este destul de „intrigantă”. Ce poţi să ne spui despre ea, de unde inspiraţia? 

Ha ha. Am scris piesa asta inspirat de activitatea filantropică a femeii moderne. Am simţit că e momentul ca cineva să le mulţumească pentru întregul efort depus. A fost nevoie de câteva retuşuri lirice şi din partea lui Pyggy, cu care am ajuns uşor la un consens. E o piesă de care sunt mândru, e o caterincă decentă şi drăguţă. Ca paranteză, Pyggy a făcut parte din Dynastya, iar piesa „Nostalgia„, pe care apar împreună cu el şi IL IN, e mai degrabă o privire în trecutul acela în care oamenii ăştia au deschis drumuri într-un hip hop argeşean sărac.

 Ce se întâmplă acum în Curtea de Argeş? Ce alte materiale noi sunt de ascultat?

 Cred că primul loc îi e rezervat lui D.S.A pentru piesa „Curtea de Argeș„. Copilul are 16 ani şi are o voce wow. Piesa e bună pentru oraş, oarecum definitorie. Ne-am cunoscut recent şi am putut să observ că el chiar simte ce cântă, gesticulează mult în spatele microfonului, e dedicat.

Ceva mai melancolică e piesa lui Andrei, „Povestea unui copil„. Poartă un mesaj emoţionant, transmis din suflet. Ştii tu, una dintre chestiile ălea despre care nu mai cântă nimeni pentru că nimeni nu se mai deschide.

 

La ce ne putem aștepta de la mișcarea underground hip-hop din Curtea de Argeș în viitorul apropiat?

Băi, pot doar să îţi spun despre cel apropiat. O să trag un clip alături de Trupa Secca pentru piesa pe care urmează să o lansăm, Bogdan şi D.S.A. au înregistrat ceva mişto tare, am înregistrat şi eu cu Bogdan de altfel, IL IN pregăteşte ceva cu Pieptea, dar cred că cel mai mişto e că lucrăm la o piesă în 7. O nebunie continuă, ţi-am spus, aici toată lumea e bucuroasă să cânte cu toată lumea. Pe lângă piesă, pregătim un concert comun. Cu toţii. Un fel de ziua comunei. Sper ca asta să se întâmple prin aprilie şi să ne bucurăm de mulţi oameni în faţa scenei pentru că e prima oară când se întâmplă aşa ceva în Curtea de Argeş.

Un cuvânt pentru cititorii noştri?

Mai întâi îţi mulţumesc ţie pentru suportul oferit. Presa de profil e rară şi destul de lentă când vorbim de altceva decât comercial pentru că toată lumea face asta în mod voluntar. Voi sunteţi foarte importanţi pentru noi, pentru mesajul nostru. Aşa că îţi mulţumesc. Pentru cititori nu o să pretind că facem muzică bună. Suntem greoi, suntem DIY, nu vrem bani din asta şi nici să devenim superstaruri. Cred că vorbesc pentru toţi ceilalţi când spun că vrem să transmitem un mesaj ascultătorului potrivit. Unul care să conteze şi să îl facă să simtă ceva. Poate tocmai de aceea unii dintre noi nu au nume de scenă, sau aleg ca numele propriu să ţină acest loc. Suntem cât se poate de personali şi deschişi celui ce ne ascultă. Mulţumim şi stay tuned, venim cu chestii noi!
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *