Interviu cu Franke (Freakquency)

franke

Omul ieșit din tipar, omul ce a reprezentat, la nivel internațional, prima dată comunitatea autohtonă de b-boying în unul dintre cele mai puternice concursuri mondiale de profil, omul cu mai bine de 10 ani de dans în spate… Franke.


Salut Franke! În primul rând, îți mulțumesc că ai acceptat să ne oferi acest interviu.

-Vă mulțumesc și eu de gândurile bune.

Pentru început, spune-ne câte ceva despre tine, deoarece unele persoane nu știu exact cine ești și cu ce te ocupi. Cine e Franke?
-Nu cred că există vreo importanță dacă unele persoane au auzit sau nu de mine. Pe cine a trebuit să cunosc, am cunoscut, iar pe cine va trebui să cunosc, voi cunoaște. Totul are un scop.

Ce înseamnă dansul pentru tine?
-Dansul este libertatea spiritului uman. Prima formă de comunicare vie. E una din căile prin care Forța Divină comunică cu noi și prin noi.

Când ai avut primul contact cu lumea dansului?
-Dacă te referi la Bboying, prima dată vazusem la TV, cred că undeva prin 2002, era ‘’febra’’ Simplu. La sfârșitul lui 2003 mă apucasem și eu. Intrasem în contact cu dansatorii locali, din Bacau. Ei au avut primul impact real asupra mea în legătură cu dansul. Apoi lucrurile au evoluat și m-am maturizat prin dans.

Ce părere ai despre comunitatea română de bboying? Dar de cea ce ne înconjoară (limitându-ne doar la Europa) ?
-Ca și în alte țări din Europa, comunitatea din Romania are un spirit unic, dar care, din păcate dispare încet dar sigur. Din punct de vedere al dezvoltării, e clar că informația a ajuns mult mai târziu la noi decât în celelalte țări din Europa.

Spune-ne o părere despre generația nouă ce vine din urmă, ce îi lipsește și cu ce vine mai nou față de cei care sunt de mult în această lume.
-În primul rând mă bucur foarte tare că vorbim de o generatie nouă, că aceasta există! E cea care duce dansul mai departe. E logic și normal ca noua generație să evolueze mult mai repede, și asta se datorează faptului că au acces mult mai ușor la informație, față de vechea generație. Dar, generația veche a avut și are suflet și dragoste pentru dans, dragoste pură. Asta lipsește celor tineri, sau multora dintre ei.

Stiu că ai câștigat prima ediție „RedBull BC One Bucharest Cypher”; cum a fost experiența pentru tine?
-Unu la mână: mi-am dat seama că se poate caștiga o competiție de genul fiind complet liber. Iar doi la mână: m-am cunoscut mai bine pe mine și pe ’’oponenții’’ mei.

Cel mai greu battle din această etapă care ți s-a părut?
-Nu cred ca are vreo relevanță lucrul acesta.

Legându-ne în continuare de această competiție mondială, ai trecut în următoarea etapă, „Eastern European Finals”. Ne poți spune pe scurt experiența petrecută acolo? Cu cine te-ai întalnit, cu cine încă mai ții legătura dintre cei care au fost acolo, etc.
-Pot spune că mă bucur c-am trait-o și pe asta. Am vazut Rusia, și Rusia m-a vazut. Legat de eveniment, cele mai frumoase momente au fost la after-party (care a fost și cel mai tare after-party de Bboys la care am fost), și la hotel, unde au fost cazați toți dansatorii. Am cunoscut oameni umani, cu suflet frumos. Cu cațiva încă țin legătura.

După câștigarea acestei etape „Red Bull BC One Bucharest Cypher”, ai simțit vreo schimbare în viața de zi cu zi?
-Normal că da, dar nu din cauza caștigului. Schimbarea e dezvoltarea personală, e naturală. Red Bull BC One a fost doar o altă competiție la care am participat.

Acum revenind la tine, ai un stil foarte original, ce se diferențiază extrem de mult față de restul dansatorilor din breaslă. Ce te-a făcut să adopți acest stil? Ce influențe ai?
-E foarte simplu, caut esenta dansului si a mea prin dans, si nu vorbesc doar de Bboying. Pentru mine, nu prea mai exista dans pur. Dansul pur a existat in antichitate si probabil mai exista doar prin triburi. Eu caut dansul pur si incerc sa ajung la el. Iar legat de originalitate, fiecare om e unic, ar trebui sa se vada asta in forma lui de arta. Asta asa, ca sa va ganditi putin.

Lumea știe că ești unul dintre membri crew-ului Freakquency. Ne poți spune ce înseamnă pentru tine FKQ și cum a contribuit crew-ul la evoluția ta ca dansator ?
-Sunt membru FKQ din 2006, de când s-a și format crew-ul sub acest nume, deși îl discutăm din 2005. Pentru mine FKQ a fost a doua casă, deoarece locuiam în Bacău și am crescut cu baieții de aici, cu care, aveam și trupa. FKQ erau fruntașii, cu care călătoream și caștigam battles. Eram un fel de soldat de luptă pentru ei, împreună cu ei. Dar evoluția mea s-a produs sub influențe băcăuane. Desigur, am învățat foarte multe și de la colegii mei din FKQ. Cu cațiva chiar sunt prieten bun. În prezent, FKQ pentru mine înseamnă un proiect cu care mai supraviețuim, dar frecvența nu mai e aceeași.

FKQ a participat la emisiunea „România Dansează”, competiție televizată pe care au și câștigat-o. Tu de ce nu ai luat parte la competiție alături de colegii tăi de trupă?
-Am fost acolo în ziua finalei. Am mers împreună cu ei acolo, am stat de dimineață până seara împreună, am discutat, am dansat împreună și i-am susținut din backstage și din public.

Pe parcursul acestei activități ce o desfășori de ceva timp, ce te-a motivat să continui chiar și atunci când ai avut unele perioade mai dificile? Cine te-a susținut și ți-a dat puterea de răzbatere?
-Voiam să fiu bun pentru mine, dar la început mă motivau jam-urile, competițiile. Voiam să le caștig pe toate până mi-am dat seama că nu aveam nici o mulțumire spirituală din toată treaba asta, și voiam să fiu pur liber în dans. După ce mi-am pus intrebarea ’’ce vreau de la dans, și el de la mine?’’, n-am mai dansat jumătate de an. Simțeam o schimbare de bine și în tot acest timp am studiat dansul, și arta în sine. Cât de susținut, cred că cel mai mult m-am susținut singur, moral vorbind. Normal că există și oameni, se știu ei. Dar cel mai important ’’factor’’ pentru mine este energia Forței Divine.

În viitorul apropiat la ce evenimente mai ești invitat sau la care intenționezi să participi?
-Probabil voi fi prezent la Street Heroes, deși nu mai susțin acest eveniment din diferite motive pe care nu am să le prezint aici. În rest e discutabil, voi afla pe parcurs pe unde am să mai fiu.

Am văzut că vei apărea în următorul episod din „Bucharest Underground Cocktail„; ce te atrage cel mai mult la proiect și ce însemnătate are pentru tine?
-Bucharest Underground Cocktail e un proiect foarte îndrăzneț la care mă atrage foarte mult unitatea oamenilor din urban, din underground, de la Rolleri până la Emcees, formând un ’’cocktail’’, care apoi să fie ’’servit pe tavă’’ din dragoste pentru Hip Hop, în special. Sunt implicați oameni foarte deschiși la minte care lucrează din greu la acest proiect. Mă bucur când văd că lumea vrea să transmită ceva pozitiv. Stați geană pe episodul III.

În timpul liber ce activități preferi să desfășori?
-Pentru mine tot timpul e liber, din cauză că trăiesc ceva ce iubesc.

Dacă tot ne apropiem de final, ce mesaj dorești să transmiți persoanelor ce te urmăresc și te admiră pentru ceea ce faci?
-Fiți naturali, fiți umani, fiți liberi.

Ai cumva un motto după care te ghidezi în tot ceea ce faci?
-Nu cred că lumea ar trebui să iși traiască viața după un motto.

Înainte de încheierea interviului, dorești cumva să mai adugi câteva cuvinte sau sfaturi pentru cei ce vin din urmă sau chiar celor ce sunt de mult în breaslă?
-Iubiți ceea ce faceți, studiați dansul, căutați adevărul, studiați arta, totul se leagă. Schimbarea începe cu voi. Aștept să văd stiluri unice, le aveți în voi, fiecare are un caracter și o energie proprie. Citiți o carte și lăsați toate can-can-urile de pe internet. Folosiți-l pentru a studia ceea ce vă interesează. Iar pentru ’’veterani’’… haideți să încercăm să fim mai responsabili. Dansul e cea mai neapreciată formă de artă, și asta din cauza noastră.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *