Interviu: „La o vorba cu SiiR + o piesa in premiera!”

Eragon Vibes:  Salutări și bine te-am găsit „SiiR”!

 • SiiR:  Salutări la toată lumea!

Eragon Vibes: Pentru început, spune-ne câte ceva despre SiiR. Când și cum a luat viață acest „personaj”?

 • SiiR :  SiiR sunt eu, simplu și fără figuri. SiiR este Sir, vechiul nume de scenă ,reinventat, mai bătrân și mai copt la minte cu o altă percepție asupra vieții și a societății în care trăim. Sunt Sir de prin 2002. Abia în 2008, Sir a fost asociat cu RAP-ul. Am avut de ales între Cody (Codrin Alexandru Podaru) și Sir. Sir a devenit SiiR anul asta, o data cu „nașterea” Snif Snif Production.

Eragon Vibes: Eşti un artist tânăr, dar ai ceva ani în spate de când faci muzică. În tot acest timp, au fost momente în care ai vrut să renunţi? Cum ai reuşit să te motivezi, să te ridici şi să mergi mai departe?

 • SiiR :  Au fost multe momente în care m-am gândit să renunț. Se pare că nu pot! Sunt dependent de muzică! Am fost motivat să continui de imaginație și de nevoia de a scrie. Când ai deja scris ceva, ce faci? Beat! Și după? Te apuci de cântat! Este inevitabil! Mulți au aflat de mine și au început să întrebe de piese noi, iar tentația de a scoate ceva nou era foarte mare. Așa că, în 2014, am ajuns la concluzia că nu mă pot lăsa și am construit Snif Snif Production. Să vedem ce poate ăsta micu´€™!

Eragon Vibes:  Din câte știu, ești și producător cunoscut sub numele de „Snif Snif Pro”.  De cât timp te ocupi de productie şi cu cine ai avut plăcerea de a colabora?  Atât în calitate de MC cât și de producător.

 • SiiR :  Mă ocup de producție de foarte mult timp. Am învățat să fac asta în ani. Primele instrumentale le-am făcut prin 2007, pentru albumul „€œUniti pentru a trece la fapte”, album pe care trebuia să-l înregistrez cu George Lozincă.Îți dai seama că un sunau cine știe ce.Erau făcute în FL Studio cu un minim de cunostiinte și pe tastatura calculatorului. Îmi place muzica de mic. Am studiat și încă studiez pianul și chitara.Mai serios m-am apucat anul asta, când am investit și mi-am luat câte ceva pentru studio.Abia am început să fac treabă! Nu am colaborat cu nimeni foarte cunoscut. Am produs pentru oameni ce aveau nevoie de îndrumare. Nu am avut foarte multe colaborări pentru că am fost mai mereu plecat din țara. Live-urile pe care le-am avut au fost fie singur (foarte greu de susținut pentru că nu ai dublaj, și nu e ca la free pentru că trebuie să cânți piesa, nu să te joci pe ea), fie cu Lozincă (pasionat de Hip Hop pe vremea aia,acum a luat o pauză).

Eragon Vibes:  Știu că ai apărut odată și în ziare, pe vremea când ai început recent, despre ce era vorba?

 • SiiR :  Am apărut cu lansarea albumului „€œUniti pentru a trece la fapte”.A fost un eveniment caritabil pentru comunele afectate de inundații. Banii din bilete au fost donați. Am avut invitați mulți MC buni din Bacău pe vremea aia și a fost un eveniment foarte bine pus la punct. Din păcate nu am mai reușit să-l înregistram.Așa era atunci! Nu aveam bani să ne facem studio și nici pile, așa că a rămas suspendat.Cine știe, poate o să vă facem o surpriză și o să facă Snif câteva instrumentale superbe și o să mă întâlnesc cu Lozincă să scoatem un material bun.

Eragon Vibes: Care ESTE viziunea ta față de mișcarea urbană din România?

 • SiiR :  Sunt mulți oameni talentați în România. Din cauza multor rapperi „din carton” lumea se ferește să mai dea click la piese. Este păcat pentru că mulți dintre ei te pot lăsa „€œmască”. Dacă este să vorbim despre copiii care percep treaba asta cu RAP-ul ca o modă și nu ca un stil de viață, țin să precizez că mulți dintre ei habar nu au despre ce e vorba. Certurile gen „Parazitii sau Mafia”, „€œComercial sau Underground”, nu au nici o valoare și nu ajută cu nimic mișcarea. Dacă ar exista măcar un gram de cultură RAP (predată în școli poate,la ora de muzică, pentru că nu văd de ce ar fi asta un lucru rău), am avea parte de o trezire. Oamenii ascultă R&B și spun că e RAP. Cam ăsta e nivelul mișcării urbane în România : O șapcă întoarsă, niște blugi largi și ceartă la un cui pe tema €œcare e cea mai tare trupa”.

Eragon Vibes:  Cam ce îți dorești să transmiți cu adevărat ascultătorilor prin muzica ta?

 • SiiR :  De multe ori cânt mai mult pentru mine. Mă ajută să scap de stres. Ceea ce vreau să transmit cu adevărat sunt stări, pentru că stările sunt singurele care au puterea de a schimba ceva în mintea omului respectiv. O piesă transmite ură, alta te face să râzi. Cu alte cuvinte, încerc să aduc bucurie, tristețe (pozitivă) sau să enervez lumea, exact ca și cum te-ai uita la un film.

Eragon Vibes: Ce materiale ai mai lansat până în prezent, ce reprezintă acestea?

 • SiiR : Până în prezent am lansat doar piese. Ceea ce nu știți voi este că am lucrat la 4 albume: „Uniti pentru a trece la fapte (2008)”, „€œCaracter flegmatic (2009)” , „Simfonic 13 (2011)” și „Duality (2012-2013)” . Din păcate doar „Duality” a fost înregistrat în 2013 pentru că atunci am făcut rost de un microfon cât de cât decent. Acum albumele vechi sunt puse la păstrare pentru că nu mă mai atrag beaturile și nu cred că am să le mai înregistrez cândva.

 Eragon Vibes: Lucrezi la ceva anume în momentul de față?

 • SiiR : Acum lucrez la un nou album, al 2-lea (înregistrat).Va fi mult peste „Duality”! Mai studiez, mai învăț, mai perfecționez. Va fi primul album cu adevărat bun semnat SiiR și cu instrumentale făcute în Snif Snif Production. Când va fi gata, vă anunț! Nu mă grăbesc cu el pentru că vreau să fie bine făcut, mai ales că acum Snif Snif capătă o formă din ce în ce mai bine definită și am condițiile necesare să fac treabă bună.

Eragon Vibes: Ai putea să ne explici câte ceva despre RAP și ce înseamnă acest stil de muzică?

 • SiiR : Aș putea spune că RAP-ul este modul prin care pot transmite gândurile mele, fie ele fericite sau triste, mai multor oameni, într-o manieră cât mai plăcută. De multe ori nu ești ascultat dacă doar spui ce te doare, dar dacă o faci în rime parcă trezești mai mult interes în persoane. Mulți oameni­ se regăsesc în versuri și cam asta reprezintă „€œmiscarea” despre care vorbesc toți. Un MC care un are despre ce cânta nu va avea niciodată o piesă bună. RAP-ul înseamnă subiect și este cu atât mai bun cu cât subiectul este mai bine dezbătut. La nivel social, nu este un stil de muzică stabil. RAP-ul este foarte dinamic deoarece gândurile celor ce-l practică (cântă) sunt extrem de diferite și nelimitate, de aceea se nasc foarte des conflicte pe tema „cel mai bun MC”.

Eragon Vibes: E ușor să pornești de la zero, atât în calitate de MC cât și de productor, ca apoi să ajungi undeva „sus”?

 • SiiR : Nu e ușor să pornești de la zero, indiferent de ce muzică produci, cu atât mai puțin atunci când produci Hip-Hop. Te costă atât timp cât și bani. Trebuie să-ți placă mult să faci asta și să ai determinare. Ajungi să chiulești de la școală apoi mai târziu să lipsești de la serviciu. Pierzi multe nopți pentru a ajunge acolo „sus”. Din păcate sunt mulți care merită să fie acolo și nu au ajuns pentru că nu au avut bani sau oameni care să-i ajute. Degeaba ai aparatură necesară și talentul necesar dacă un ești descoperit. În plus, să ajungi acolo „€œsus” nu prea contează în RAP. Să presupunem că eu am bani de a€œnu am ce să fac cu ei”. Automat, în condițiile astea , este mult mai important pentru mine să transmit mesajul la cât mai mulți oameni și să fac ceea ce îmi place. Majoritatea oamenilor care au ajuns „sus” și au dat de bani, s-au stricat, din păcate!

Eragon Vibes: Se pare că în ziua de azi ducem niște vremuri destul de grele, corupție oriunde te-ai uită cu ochii, ai vreo idee politica care ar putea ajută la reanimarea romanilor?

 • SiiR : Îți dai seamă că, întrebarea asta o pune multă lume.Eu sunt în Portugalia și am să mă întorc în țara, dar în nici un caz pentru condițiile de viață din România. Pentru mine, că și pentru mulți alții, România este doar locul unde am familie și prieteni. Atât, nimic mai mult. Nu corupția este problema țării noastre, pentru că atunci când ai bani, rezolvi orice. Țara noastră este o țara foarte săracă, atât ca buget de stat cât și ca oameni. Este o țara în care mediul rural își pune amprenta. Sărăcia închide minți și umbrește nevoia de educație. Din păcate, noi, NOUA GENERAȚIE, nu avem nici o șansa să îndreptăm ceva, deoarece bugetul țării este mult mai mic decât necesitatea pe care o are aceasta. În aceste condiții, este irelevant să ai o idee polA­tica! Orice idee trebuie finanțată!

Eragon Vibes: Vorbind de vremuri grele.. corupție.. ce părere ai despre „Rap-ul comercial”? Ai fi în stare să abordezi acești stil?

 • SiiR : Dacă vorbești de „comercial” cu sensul de facut piese care nu aduc venit dar au un subiect simplu și tratat de toată lumea, cum ar fi „femei, bani, mașini și dragoste”, pot spune că am deja piese de acest gen.Ca producător, pun în practică orice mă duce capul : Club, Rock, Muzică de relaxare. Nu se poate spune că pot fi corupt! Eu fac ceea ce-mi place și cred că sună bine. Tot ce am compus și scris până în prezent este foarte diferit. Piesele sunt diferite, mesajul este diferit. Nu există „€œcomercial sau underground” când vorbim de SiiR, decât piesa cu acest nume.

Eragon Vibes: Din câte am înțeles, stai de o foarte lungă perioadă de timp în Portugalia, ai de gând să te întorci în țara, în orașul tău natal, Bacău? Ce te-a determinat să pleci? Și dacă te-ai întoarce, ce planuri ai avea?

 • SiiR : Da , am de gând să mă întorc. Sunt curios cât am să rezist să rămân acasă. Asta e dilema! Am plecat pentru că nu aveam nimic de pierdut. România nu are multe de oferit din punct de vedere al condițiilor de trai dar e o țara frumoasă. Cu siguranță aș face mai multă muzică dacă m-aș întoarce. Sunt mulți oameni talentați cu care aș vrea să colaborez!

Eragon Vibes: Ce părere ai despre colaborări?Mai ești dispus la acestea? Dacă da, cu cine ți-ai dori să faci o colaborare și ce criterii ar trebuii să împlinească artistul anume?

 • SiiR : Eu colaborez cu oricine are ceva de spus indiferent cât de paranoic este subiectul ales. Asta este farmecul muzicii, să colaborezi cu cât mai mulți oameni. Nu îmi place să cataloghez și să impun criterii! Îmi las urechea să aleagă! Nu ași colabora cu nici un profesionist de exemplu, pentru că alegerile a€œprofesionistilor” din zilele noastre, nu coincide cu drumul ales de mine. Vreau să fac lumea mai bună, nu să o transform într-o industrie jegoasă!

 Eragon Vibes: Din câte vedem, românii suferă de o lipsă a identității naționala. Țin să cred că românii de peste frontiere sunt cei mai recomandabili pentru acest tip de întrebări: Ce înseamnă să fii român?

 • SiiR : Aici, să fii român, înseamnă să lupți pentru a nu te uita pe ține că om. Identitatea națională se pierde cam în toate țările, nu numai în România. La ce să ne așteptăm, dacă tot din jurul nostru este de altă nație? Te îmbraci cu haine de import, telefonul este de import, freză ta este că la televisor (USA gen), din 10 cuvinte două le spui în engleză, magazinele din jur sunt din altă țara, numite în altă limbă. Trăiești în România dar nu îți dai seama cu adevărat cine ești. Când va trece România la Euro și se va pierde și moneda noastră națională, atunci putem spune că suntem un neam pierdut și că din noi a mai rămas doar istoria.

Eragon Vibes: Cam ce grupuri și stil de muzică ascultă SiiR în timpul său liber?

 • SiiR : Frate! Prea mult RAP nu ascult de frică să nu mă inspir. Dacă e o piesă nouă de pe la cineva, român sau străin, dau play o singură data pe săptămâna maxim. În rest ascult cam tot ce înseamnă Rock (AC DC, Metallica, Beatles, Iron Maiden, etc.) , jazz cât încape, ascult muzică veche (cam aia de era în top când eram mic), clasică, electronică (J.M.Jarre)a€¦ în general ascult toate piesele bune care merită ascultate.

Eragon Vibes: Ai avut o grămadă pe piese pe YouTube, de ce le-ai șters? Ai de gând să le re-uploadezi pentru publicul actual? Sunau destul de bine! Cu mult peste mulți din ziua de azi.

 • SiiR : Asta e întrebare pusă de DSC? Ha ha! Le-am șters pentru că am considerat că trebuiesc lăsate doar câteva de pe albumul „Duality”. Dacă cineva vrea să asculte o altă piesă de pe album dar nu este pe YouTube, o poate asculta pe SoundCloud-ul Snif Snif Production sau poate downloada albumul din link-ul din descrierea pieselor care încă sunt pe youtube. Eu nu fac întrecere cu nimeni „€œdin ziua de azi”. Sunt undeva în trecut și în viitor. Prezentul este destul de incert pentru minea€¦

Eragon Vibes: Ai vre-o piesă de suflet lansată până acum? Care ar fi aia? Ne poți descrie în câteva cuvinte de ce?

 • SiiR: Pentru mine, „€œpiesa de suflet” este mereu ultima. Asta până mă plictisesc de ea. Fiecare piesă are povestea ei și marchează un moment sau o întâmplare din viață mea. Nu pot alege între ele!

Eragon Vibes: Te poți declara mulțumit de ce ai scos până în momentul de față?

 • SiiR: Nu! Nu sunt mulțumit și nici nu cred că am să fiu vreodată, indiferent de ce am să scot și unde am să ajung. Încerc mereu să mă depășesc și când reușesc, râd de cum eram înainte.

Eragon Vibes: Cum ți-a trecut prin cap să lansezi piesa în premieră alături de interviu?

 • SiiR: Păi, mă gândeam să nu mai pun lumea să caute o piesă SiiR că să afle despre ce e vorba. Așa e mai ușor! Și după cum am mai zis, eu mă plictisesc repede de pi­esele mai vechi, așa că m-am gândit să fac una nouă.

Eragon Vibes: Un mesaj pentru echipa Eragon Vibes și pentru cititori?

 • SiiR : Eragon Vibes vă pup! Ar merge foarte bine un radio cu numele ăsta! Asta ca să vă dau de gândit.  Și pentru cititori: Mulțumim că ați „pierdut timpul” citind despre mine. Asta sunt și sper să vă placă cel puțin un gând scris de mine și un sunet produs..Fiți pe fază! Urmează un nou album!

 

Cam acestea au fost gândurile artisului care le-am dorit afla până în momentul de față, cine știe, poate o să ne mai întâlnim cu el pe viitor, la un nou interviu, cu alt gen de întrebări și cu alte răspunsuri. Până atunci, nu rămâne de cât să ne luăm rămas bun de la el, dar nu înainte de a arunca un ochi la piesa oferită în premieră pentru echipa Eragon Vibes și pentru cititorii noștrii! Piesa este produsă în totalitate de el, după cum bine ați înțeles din interviu! Așa că.. nu ezitați să dați play! Piesa practic reprezintă.. ce este el cu adevărat! Asa ca.. ENJOY IT!

 

SiiR poate fi gasit pe:

Soundcloud -> Snif Snif Production 

Facebook -> SiiR Codrin  & Snif Snif Pro

YouTube -> Snif Snif Pro

 

Instrumental: SiiR @Snif Snif Pro
Text/Voce: SiiR
Mix Master: SiiR @Snif Snif Pro
Artwork: Alexandru Rusu @EragonVibes

Interviu: DSC @EragonVibes
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *