Interviu Underman – ,,Patriotismul l-am avut dintotdeauna în sânge”

Underman își ispășește „sentința” în continuare pentru muzica pe care nu mulți au cheia s-o deschidă, iar dacă ar avea-o lui asta i-ar fi pedeapsa. Un om curat, un rap la fel de curat, rap ce refuză să-și găsească limita, să devină simplu-n rime ori prea bolnav în înțelesuri. Pentru el muzica devine o altfel de realitate conturată de-o profunzime aparte prin care el ni se deschide. Ni s-a deschis și aici, în acest interviu, și nu ne rămâne decât să ne amestecăm printre răspunsurile lui.

 1. Pentru început, ne poți spune cum te-ai autodescrie?

Creativ si simplu, sunt un artist secret, urmăresc și acționez din umbră.


 

 1. De curând ai lansat „Muzică ascunsă”. De unde acest nume?

Muzica mea este la fel de accesibilă ca cea a celorlalți artiști, mesajul și metoda de transmitere, însă, o ține undeva departe de multitudinea de timpane, nu oricine „ajunge” la ea. Să zicem că nu îmi plac potecile la care au acces mulți turiști.


 

 1. Este menit să „lovească” o anumită clasă socială în mod special?

Mesajul se adresează tuturor. Membrii fiecărei generații sunt liberi să își aleagă stilurile ce îi caracterizează și atunci cei care ascultă muzica mea, o transmit mai departe in straturile sociale ale fiecăruia.


 

 1. Cum ai ajuns să colaborezi cu băieții de la Studiou’ P*zdii?

Mi-a placut mult cum sună muzica lor și mai ales faptul că era ceva diferit. Când lucram la Fractal l-am cunoscut pe Gogan (pe atunci daca nu ma înșel nu era la SP) care ne-a ajutat cu instrumentalul pentru Singurătate (feat Nimeni Altu’) și, ca o coincidență, ne-am reîntalnit pe „Muzica Ascunsă” când vroiam să pregătesc o piesă cu BocaSeca. Mujerezz si Infinitu’ au fost la rândul lor artiști cu care mi-am dorit să colaborez dupa ce am ascultat muzica lor. La început a fost o mică provocare pentru că stilul lor era puțin diferit de al meu și trebuia cumva să le integram bine, am facut treaba bună împreună și le mulțumesc încă o dată pe această cale.


 

 1. O să susții un turneu de promovare al noului album?

Concerte momentan nu sunt în plan, probabil pe viitor, material am destul.


 

 1. Ce s-a întâmplat cu „spectru de difuzare”? O să mai auzim piese sub numele de SDST?

SDST a fost un proiect realizat împreună cu AFO și Sagace, un album pe care l-am realizat fără să știm prea mult ce facem, rezultatele au fost spectaculoase și ne-au surprins, și atunci și acum. Sunt mulți care mi-au spus că este un album de top 10 cele mai bune albume underground din Romania.


 

 1. Cu cine ai colaborat pentru realizarea ultimului material?

Oameni vechi și noi cu care mi-ar placea să lucrez și pe viitor. Vreau sa colorez proiectele cu suficienți artiști și producători cât să rezulte un produs bun și pe cât posibil diferit. Mulțumesc din toată inima pentru suportul lor producatorilor de pe Muzica Ascunsa: Apatic, Benson, Etalosed, Gogan Hriscu, Kenzo și Nasty Habits, dar și oamenilor de la microfon: AFO, BocaSeca, Infinitu’, Omu Gnom, Mujerezz.


 

 1. Ai facut și o serie de CD-uri. Cum merge? Se mai cumpară muzica pe la noi?

A mers suficient de bine cât să pot acoperi investiția și să pot continua un nou material și am fost surprins că majoritatea comenzilor s-au îndreptat și către celelalte albume. Toți banii se duc în studio și master, sunt conștient și realizez că nu pot vinde mai mult de atât fără un marketing mai bun care include concerte, videoclipuri, promo-uri, etc. Dar momentan, aceasta este strategia mea.


 

 1. Va beneficia vreo piesă de pe album de videoclip, înafară de cea cu Mujerezz?

Îmi place atât de mult să creez piese noi încât mă uit tot timpul înainte. Poate pe proiectul următor.


 

10.   Cum a fost primit de către public „Muzica ascunsă”?

Mult mai bine decât mă așteptam, si cred că mi-a adus și un număr mare de ascultători „noi” ca să zic așa. Acest album le-a resuscitat și pe celelalte fiindcă lumea a aruncat o privire curioasă și în trecutul meu, de asta a trebuit să refac de câteva ori micul meu stoc.


 

11.   Aș vrea să mă întorc puțin în timp și să te intreb: de unde subiectele de pe „Mecanismul de Modificare a Minții Umane”? Încă mai am albumul în playlist!

Îmi aduc aminte că atunci era foarte popular Yahoo Messenger, stăteam seara cu AFO și ascultam instrumentalele trimise de Sagace, Ortega, MrTweeks, etc. și ne trimiteam unul altuia textele compuse cu o seară înainte, la modul „ia de-aici!” Uneori le compuneam pe loc, era o atmosfera mult mai relaxantă pentru că atunci nu era atât de multă lume cu ochii pe noi. Piesele curgeau natural, una dupa alta.


 

12   Cum s-a dezolvat patriotismul pe care-l revedem în piesele tale?

Fără să aibă nici cea mai mică idee despre persoana mea, un numerolog mi-a spus recent că în toate existențele mele anterioare am fost în fruntea unor grupuri de soldați și că și în această existență voi conduce grupuri, doar ca armele vor fi altele. Patriotismul l-am avut dintotdeauna în sânge, încă din copilărie eram fascinat de viața și istoria militară, de poveștile de pe front ale bunicului. România este în noroi astăzi pentru că majoritatea oamenilor nu mai recunosc termenul de „patriot” și li se pare depășit, umilitor, ridicol.


 

13.   Ce părere ai despre „avântul” luat de mișcarea hip hop din România în ultima vreme?

Mă bucur să văd noi și noi artiști entuziasmați. Asta îmi aduce aminte de noi în urmă cu 10-15 ani. Ștafeta trebuie predată mai departe. Este mai ușor să te faci remarcat în ziua de astăzi, singura problemă este că sunt foarte mulți care vor să se facă remarcați în același timp cu tine, și atunci trebuie să cauți soluții inovatoare, să vii cu ceva nou, să reinventezi. Sfatul meu pentru cei care vin acum din urmă este să creadă cu tărie în pasiunea lor. Doar cei puternici trec la nivelele superioare și puterea vine din pasiune.


 

14.   La ce ne putem aștepta pe viitor de la Underman?

Lucrez la un material nou, momentan încă sunt în faza de colectare a instrumentalelor, am deja cateva piese gata, cand termin de conturat track-urile mă voi gândi și la câțiva invitați.


 

15.  Unde te pot găsi cei dornici să te asculte sau să-ți cumpere materialele?

Pe magazinul meu oficial se pot lansa comenzi (http://underman-oficial.shopmania.biz/ ) În funcție de timpul liber onorez cât pot de repede comenzile.
                                         Mulțumesc Eragon Vibes și tuturor celor care susțin muzica mea!

 
One thought on “Interviu Underman – ,,Patriotismul l-am avut dintotdeauna în sânge”

 1. MeceLe

  Un artist catre care mi-am indreptat atentia inca de pe SDST. Urmarindu-i progresu` sunt fericit ca inca mai exista MC cu calitate etica, intelectuala si patriotica (chiar si dupa atata timp de activitate) in HIP-HOP-ul romanesc.Plus ca piesele sunt de prima clasa. 😀

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *