Maraton Festival 2014 – A doua zi (video)

Sâmbătă, 26 iulie 2014 a marcat cea de-a doua zi a festivalului „Maraton” din Pădurea Măgura din apropierea orașului Bacău. Prima zi a fost dedicată mai mult fanilor muzicii rock iar în a doua zi lucrurile s-au schimbat puțin: fanii muzicii rap au avut prioritate.

Undeva după orele 21:00, gașca dementă băcăuană numită SECNA a urcat pe scenă. Aceștia au întreținut atmosfera destul de bine, cu piese precum „Animale”, „Furtuna”, „Reigi Cuit”. Aceștia n-au cântat în permanență în aceiași formulă, ei făcând schimb de „componență” după fiecare piesă. Pe lângă piesele obișnuite de la SECNA s-au putut auzi și piese „solo” precum „Davai” a lui Spook sau „Sepia” a lui Epoch. Au fost destul de interesante aceste piese cântate într-o componență mai mare.

Momentul serii pentru SECNA a fost la piesa „Furtună”. O ploaie torențială a pornit de nicăieri, și culmea, fix la această piesă. Mare parte din public a dispărut pe moment sub corturile din apropierea scenei sau pur și simplu s-au dus să-și aducă o pelerină de ploaie sau ceva de genul ăsta. Totuși, SECNA a avut constant un public destul de curajos în fața scenei, care „în prag de furtună când norii se-adună, o voce nebună le spunea”: sunteți uzi, dar nu contează.

În cele din urmă, s-a oprit ploaia, dar și concertul celor de la SECNA. Aceștia au cântat piesa „La țintă” și-au coborât de pe scenă în aplauzele publicului prezent.

Următorii artiști ce-au urcat pe „Live Stage” de la Maraton au fost Gojira & Planet H. În acele momente aveai senzația că ești literalmente într-un club. A fost aceiași muzică pe care o auzi în toate cluburile din zilele noastre; mai exact piese precum „Varză”, „Turbofin” (ambele remixate pe dubstep) sau „Marea băietzeală”  au întreținut atmosfera. Singura diferență a fost prezența lui Gojira și Planet H; aceștia au știut să dirijeze fanii prezenți către distracția maximă a ultimelor piese ale serii: „Dă-i mai tare” și „Fugi”. Au fost demențiali băieții, dar n-au mai stat mult după prestația lor. În aceiași seară au cântat la festivalul „Tare ca piatra” de la Piatra Neamț.

A treia formație a serii a fost Partizan.  Publicul a fost mai redus de data aceasta, dar era format în mare parte de fani de peste 30 de ani, iar cei mai tineri nici nu știau cine sunt băieții de la Partizan.

Ca în orice concert Partizan, printre primele piese s-au putut remarca „Pornesc primu de la stop”, „Dedicații”, „Banii” sau „Șah”.

A doua parte a concertul a fost reprezentată de piese din repertoriul trupei Timpuri Noi. S-au putut auzi de-a lungul serii la Maraton piese precum „Becule”, „Malu’ valu’ ” sau „Mistrețul”. La ultima piesă menționată, publicul cânta cot la cot cu formația refrenul acestei melodii.

Publicul începea în schimb să-și piardă răbdarea. La ultimele melodii, se auzeau replici precum „Mafia, Mafia” (făcând referire la B.U.G. Mafia) sau „Fata mea” (făcând referire la melodia cu același nume de la Partizan).

Ultimele melodii ale trupei au fost „Dușmănia”, „Păpușea Masculina” și „Fata mea”. Formația a coborât de pe scenă după piesa celor de la Timpuri Noi, „Perfect”. Reacția pentru aceștia a fost una destul de mixtă: erau și aplauze, erau și expresii de genul „Mafia, Mafia”. S-a văzut clar că publicul nu e obișnuit cu două stiluri muzicale diferite în aceiași seara.

După lungi așteptări, formația B.U.G. Mafia a urcat pe scena Maraton-ului. Primele melodii ale serii au fost „Bag pula-n lume și v-o fac cadou”, „Limbaj de cartier”, „Românește”, „Să sară-n aer” (combinată într-un mod ciudat cu „Un doi și 3 de 0”).  La piesa „Poezie de stradă”, publicul a început să cânte în locul formației. La fel făcuseră și la piesele precedente, dar parcă nu se auzea atât de tare ca la această piesă.

Au urmat piesele „Înainte să plec”, „Viața noastră” urmate de „Străzile”. Tataee (vocal B.U.G. Mafia) a ținut toată seara să menționeze că „fanii ce-au plătit bilet, și nu cântă, l-au plătit degeaba”.

Ultimele piese ale serii din partea formației B.U.G. Mafia au fost „Pantelimonu’ Petrece”, „Cine e cu noi” și „În anii ce au trecut”. La ultima piesă, formația a cerut în mod special să se stingă toate luminile de pe scenă. Atmosfera a fost una „de cenaclu”, după cum a spus Tataee.

Formația a coborât de pe scenă undeva pe la orele 03:00, o coada imensă de fani formându-se în backstage.

Ultima formație a serii a fost formația tribut Nirvana, The Jattz. Aceștia fusese în urmă cu aproape 2 luni în Pub S4 din Bacău, și la fel ca atunci, au început cu piesa „Breed”. Publicul a fost mai redus la număr, dar băieții cântau piese precum „Come as you are”, „Dumb” sau „Molly’s lips” ca și cum ar fi fost mii de oameni în fața scenei.

Printre ultimele piese ale serii s-au enumerat „Smells like teen spirit”, „Negative creep” și „Heart shaped box”. Băieții au coborât sub aplauzele celor rămași la acea ora târzie (era vreo 4:30 dimineața, totuși), și așa s-a marcat finalul zilei cu numărul doi de la „Maraton”.

Recenzia ultimei zile de la Maraton va apărea cât de curând, iar pozele de la acest eveniment le puteți găsi pe pagina noastră de facebook.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *