Maraton Festival 2014 – Ultima zi (video)

După două zile în care am avut parte de multă muzică bună, a sosit și ultima zi din cadrul festivalului „Maraton” din Pădurea Măgura, apropiată de orașul Bacău.

Prima formație ce a cântat în acea zi de 27 iulie a fost Luni la Teatru, o formație băcăuană de rock alternativ.  Aceștia au cântat de-a lungul concertului piese precum „Zbor”, „No wasted time”, „Alone”, „Valuri”, „Golden fish” sau „5”. Sincer, am rămas plăcut surprins să vad că piesele cresc ca intensitate de fiecare dată când băieții cântau. A fost genul ăla de concert care începea foarte lent și se termina într-o notă destul de energică. Printre ultimele piese s-au aflat „Farmacia” și „Ultima zi din viață”. Radu (vocal Luni la Teatru) chiar îndemna publicul să facă pogo, wall of death și nu numai. N-a fost chiar așa, dar ultima lor piesa a fost în unele părți făcută pentru headbang.

A doua formație a serii a fost RoadkillSoda, o formație de stoner metal. Aceștia vor lansa cât de curând un album nou, iar fanii prezenți la Maraton Festival au putut asculta câteva piese în premieră. Totuși, aceștia n-au uitat de piese precum „Ties that bind”, „Can’t take control”, „Nobody home” sau „The blame is mine”. Înainte de piesa „Upside down”, publicul a început să strige în mod frenetic „wall of death, wall of death”. Sebi, vocalul celor de la RoadkillSoda a rămas surprins de „politețea” publicului prezent  și a spus că: „nu trebuie să cereți acest lucru, puteți să faceți tot ceea ce vreți”.

Printre ultimele piese s-au aflat „Born again” și „Oven sun”. Băieții au terminat cu o piesă extrem de lentă, care va fi cel mai probabil pe viitorul lor album, și-au coborât după aceasta în aplauzele publicului prezent.

Undeva dupa 00:30, băieții de la Subcarpați au urcat pe scenă. Aceștia au fost însoțiți de Vali Umbră și Mădălina Pavăl. Primele melodii ale serii au fost „Lăutar de București” și „Rege pe deal”, urmate de „Mircea Alimoș” și „Pe deal, în văi”. Au urmat apoi melodiile „M-a făcut muma frumoasă” și „De când mama m-o făcut” cântate cu Mădălina Pavăl. Publicul era foarte numeros, iar refrenele acestor melodii au fost cântate de tot publicul prezent.

Au urmat apoi piese de pe noul album Subcarpați intitulat „Pielea de găină” precum „Oamenii sunt încă frumoși” sau „Frunzuliță, iarbă deasă”. La aceste piese era o liniște cam mare din partea publicului. Puțini fani au recunoscut aceste piese.

Dar, spre finalul concertului, piese precum „Când a fost la ’89” sau „Am crescut pe la Romană” au fost recunoscute de public. Toate hit-urile Subcarpați s-au putut auzi în finalul concertului. Alături de piesele menționate, au mai fost auzite „Balada românului”, „Underground folclor”, „Rău necesar” sau „Am flăcăii mei în horă”.

Ultimele două piese semnate de Subcarpați în seara de 27 iulie 2014 au fost „Camarad” (piesa lui Argatu’ în mod normal, dar cântată frecvent de Subcarpați în concerte) și „Codrule, mărite domn”. A fost surprinzătoare ultima melodie, deoarece e o piesa relativ nouă, dar cu o priză foarte mare la public. Undeva în apropierea orelor 02:00, Subcarpați au coborât de pe scena Maraton-ului în uralele publicului, nu înainte de a mulțumi acestora pentru toată susținerea lor de-a lungul timpului.

După ora 02:00 a urcat Grasu XXL. Am rămas surprins că publicul a fost literalmente înjumătațit față de cel de la Subcarpați. Nu cred că se aștepta nimeni să fie public mai redus la Grasu XXL decât la Subcarpați. Puțini au băgat de seamă acest lucru, piese ca „Turbofin”, „Dans murdar”, „Tare frate” sau „Prea mult fum” fiind auzite și cântate oricum.

El a mai cântat piese în care el doar a colaborat, precum „Decât să minți” de la Guess Who, și nu numai.

Ultima piesa a lui Grasu XXL pentru publicul prezent la Maraton a fost „Maria Ioana”, concertul acestuia sfârșindu-se undeva după orele 03:00.

Per total, a doua ediție a Maraton-ului a fost destul de reușită. Pentru edițiile viitoare, organizatorii mai au de remediat activitățile din timpul zilei pentru publicul ce stă în camping sau prin apropiere pe toată durata festivalului și alte problemele de acest gen, dar, sunt lucruri remediabile, nu imposibil de realizat.

Bacăul a arătat încă odată că poate fi o alternativă convenabilă a Moldovei la capitolul „concerte și viață de noapte”, primul fiind orașul Iași. Până la următoarea ediție de Maraton, Eragon Vibes va fi prezent la următoarele evenimente importante și vă va ține la curent în legătură cu acestea.

Recenziile de la celelalte zile de Maraton pot fi găsite pe site, iar pozele de la acest eveniment sunt pe pagina noastră de facebook.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *