Partea agresivă a Hip-hop-ului

O dispută în Hip Hop poartă numele de beef și reprezintă o controversă în care mai mulți rapperi se confruntă și se defăimează reciproc prin nenumărate căi. Una dintre cele mai comune căi prin care rapperi intră în conflict este prin așa-numitele „diss-uri”, fiind piese cu versuri care insultă direct artistul sau artiștii rivali.
În următoarele rânduri o să vă prezint câteva dintre cele mai celebre diss-uri din lumea Hip Hop:

2Pac – ”Hit Em Up feat. Outlawz

biggie-tupac

Rivali: Mobb Deep, Puffy, Junior M.A.F.I.A., Lil Kim, The Notorious B.I.G., Chino XL

Versurile piesei ”Hit Em Up ” au fost îndreptate inițial împotriva lui Notorious B.I.G și PuffyShakur îl insultă pe Biggie încă din primul vers: ”That’s why I fucked your bitch, you fat motherfucker”. Pe parcursul piesei, 2Pac își exprimă convingerile că Biggie îi imită atât stilul de emcee cât și stilul de viață. Eminem a făcut un remake al piesei ”Hit Em Up ”, acesta fiind un diss împotriva lui Everlast, membru al trupei House of Pain precum și al trupei La Coka NostraEminem este susținut pe parcursul piesei de D12, așa cum 2Pac este susținut de membrii trupei Outlawz pe track-ul original.

Jay-Z – ”Takeover

Jay-Z-vs-Nas
Rivali: Nas, Prodigy

Rivalitatea dintre Jay-Z și Nas este una dintre cele mai cunoscute din lumea Hip Hop. Conflictul dintre cei doi artiști a fost ca o luptă silențioasă de-a lungul anilor, mesajele fiind subliminale, până când Jay-Z l-a provoacat pe Nas la Hot 97’s Summer Jam în 2001: „Ask Nas he don’t want it with Hov.”.  ”Hov ” e un alt pseudonim al lui Jay-Z și vine de la ”J-Hova ”, artistul susținând că el este Mesia hip-hop-ului. Nas îi răspunde acestuia și îl atacă pe Jay-Z pe freestyle-ul ”Stillmatic”, fapt care îl determină pe Jay-Z să lanseze ”Takeover”.

Best Line: „Four albums in 10 years nigga? I could divide/That’s one every, let’s say, two/Two of them shits was doo/One was naahhh, the other was Illmatic/That’s a one-hot-album-every-10-year average.”

Nas – ”Ether

Nas_©DannyClinch2
Rivali: Jay-Z

După ce Jay-Z a lansat ”Takeover ”, Nas l-a atacat monstruos și fără milă pe acesta, prin intermediul unui nou diss. ”Ether ” este cea de a doua piesă a lui Nas de pe albumul ”Stillmatic ” (2001) și reprezintă răspunsul lui Nas pentru ”Takeover”. Pe lângă sample-ul vocal ”Fuck Jay-Z”, Nas îl acuză pe ”Gay-Z” (după cum îl numește artistul în ”Ether ”) că folosește versurile „aruncate la gunoi” de Biggie : „How much of Biggie’s rhymes gonna come out your fat lips?„.Tot pe această piesă, Jay-Z e acuzat că ar fi un fan „înfocat ” de-al lui Nas. „Ether” continuă să fie amintit ca unul dintre cele mai puternice diss-uri din istoria hip-hop-ului. Cuvântul ”ether” a intrat ca argou în vocabularul Hip Hop și are sensul de „a umili dur un adversar ”.

Best Line: „Eminem murdered you on your own shit/You’s a dickridin’ faggot/You love the attention.”

50 Cent – „Not Rich, Still Lyin‘”

63

Rivali: The Game

Conflictul dintre The Game și G-Unit a apărut la începutul anului 2005, când The Game a fost dat afară din trupă.  Jayceon Terrell Taylor și Curtis James Jackson III, cunoscuți sub numele de scenă ca The Game și 50 Cent au început să își arunce insulte atât în diss-uri cât și în interviuri. Acestea continuă și în ziua de azi. De-a lungul piesei „Not Rich, Still Lyin’„, 50 Cent îl imită pe The Game, oferind impresia că acesta este chiunit de nesiguranță și de lipsa ideilor. 50 Cent pretinde pe piesă că el este cel care a scris marile hit-uri ale lui The Game și că tot el a făcut sex cu Mya înaintea lui The Game : „And I get bad bitches now I even fucked Mya (I fucked her first Game)/50 you a liar.”. Bineînțeles că The Game a răspuns în nenumărate rânduri diss-urilor din partea membrilor G-Unit. În piesa ”Bigger than me”, The Game susține încrezător că a avut o influență mare în trupa G-Unit: ”I was the G in the Unit.”. Ambele tabere posedă în prezent un arsenal imens de diss-uri pe care le-au lansat de-a lungul anilor și care, cel mai probabil, nu au de gând să se sfârșească prea curând. În data de 5 Ianuarie, 2015, The Game stabilește că el și 50 Cent sunt dușmani și jură că nu se vor reuni niciodată.

Eminem

7963b8c7e3478f46811bf1b913dd6e20

Când vine vorba de diss-uri și conflicte, multă lume știe că Eminem e „sărit de pe fix ”. Reputația de „băiat rău ” a lui Eminem a fost cauzată și de numeroasele conflicte în care acesta a fost implicat, cu diverși artiști din industria muzicală: Ja Rule, Benzino, Insane Clown Posse, Limp Bizkit, Christina Aguilera, Mariah Carey, Michael Jackson și nu numai. Vă recomand să ascultați majoritatea diss-urilor lui Eminem pentru a vă face o imagine cât mai clară despre „skill-ul” acestuia în materie de diss-uri. Când The Game a fost întrebat într-un interviu ce părere are despre Eminem, acesta a răspuns că „Eminem e singurul rapper cu care nimeni nu vrea probleme. Nimeni nu ar vrea să intre în conflict cu Eminem pentru că este cu adevărat nebun.”. Interviul se găsește mai jos.

Eminem – ”Bully

Rivali: Benzino, Ja Rule

Piesa ”Bully ” e considerată de mulți unul dintre cele mai bune diss-uri din rap. În timp ce era implicat în conflicte, atât cu Benzino , cât și cu Ja Rule, Eminem lansează piesa ”Bully ” împotriva amândurora. Susținând că Benzino e invidios pe el, și că Ja Rule e fals și că e doar o „marionetă ” pentru Murder Inc., Eminem își arată punctul de vedere într-o manieră fină, cum mulți rapperi și-ar dori.

Best line: „Suddenly now I got beef with this faggot Ja (hahahaha!)

Eminem – ”Go To Sleep

Rivali: Ja Rule

Eminem e cunoscut pentru faptul că spune direct tot ce are de spus în diss-urile sale, și pe nicio piesă nu e mai direct decât pe ”Go To Sleep ”. Eminem îi spune direct lui Ja să moară. Modul în care Eminem se exprimă face ca acest diss să fie foarte bun. Eminem i-a spus tot ce avea de zis, faptul că Ja este doar o „marionetă ”, că e un rapper prost, un gangster ”wannabe”, deci acest diss este ca un mesaj mic după o lungă scrisoare. Scrisoarea este ”Hail Mary ”, ”Bully ” și ”Hailie’s Revenge ”.”Go To Sleep ” reprezintă ultima parte a „scrisorii”: P.S. Go die.

Eminem – ” Nail In The Coffin

Al doilea diss al lui Eminem îndreptat spre Benzino pe parcursul conflictului rămâne unul dintre cele mai bune diss-uri din toate timpurile. Benzino trebuia să știe mai bine când l-a atacat pe Eminem că acesta va răspunde și îl va ataca mult mai rău. Când vine vorba de diss-uri, mândria și bucuria lui Eminem arată cum cineva se poate lua de orice lucru legat de rivalul respectiv și totuși să mai lase ”loc” de spus ceva. În urma impactului puternic și devastator al acestui diss, Benzino și-a pierdut slujba.

Best Line: „What the f*ck you stop for dummy/If you slew some crack/You’d make a lot more money then you do from rap!”
One thought on “Partea agresivă a Hip-hop-ului

  1. Gaver

    Ar trebui sa completati cu ICE CUBE VS B-REAL, DR DRE VS EAZY E, KRS VS NELLY, JERU THE DAMAJA VS GANG STARR, si poate mai gasiti voi altele, e o tema interesanta si e pacat sa fie lasata incompleta

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *