Untold 2018 – Festival Review

Untold

Cea de-a patra ediție Untold a fost mai mare, mai spectaculoasă, mai gălăgioasa și mai grandioasă decât toate celelalte de pană acum. Asta arătându-ne că Untold mai are multe de spus, asa cum o sugerează și numele.

În cele patru zile de festival Clujul a fost la înălțime, străzile au răsunat cu muzică și nu numai în împrejurimile festivalului. Orașul a luat din nou o culoare de vară, după câteva luni în care am crezut că ploaia nu se va opri niciodată, deși am avut parte de ea în două reprize scurte în timpul celor 4 zile, au fost floare la ureche pentru miile de fani veniți de peste tot din lume. Clujul, un oraș oricum cosmopolit, a devenit și mai colorat în săptămâna marelui festival. Tineri, dar și oameni trecuți de prima tinerețe, au luat cu asalt orașul, venind din toate colțurile lumii pentru a fi parte din ‘The World Capital of Night and Magic’.

Prima zi de festival a început pe scenele din Parcul Central din Cluj-Napoca, scenele mai mici ale festivalului au fost cele care i-au pregătit pe cei veniți devreme pentru ca avea să urmeze pe scenele principale în seara și noaptea zile de joi. Pe Alchemy Stage DOC (împreună cu CTC), Grasu XXL au fost primii care au umplut zona de lângă Sala Polivalentă, publicul a cântat împreună cu artiștii, lăsându-i pe acești vizibil impresionați de recepția primită.

38272581_1021313484706284_8739639954889506816_o 38391806_1021313201372979_8264561635025223680_o

În timp ce treburile abia se încălzeau la Alchemy Stage, pe Cluj Arena, acolo unde se află Main Stage petrecerea era deja începută, Partydul Kiss FM au fost cei care au deschis oficial Untold 2018 pe scena principală, au fost urmați de tânărul și din ce în ce mai popularul Mahmut Orhan. Au urmat cele doua live performances ale serii, The Asteroids Galaxy Tour și Parov Stelar au pregătit publicul pentru noaptea abia începuse. După două prestații impresionante, le-a venit rândul duoului american The Chainsmokers, aceștia au atins cote foarte înalte de popularitate acum doi ani cu melodia ‘Closer’, melodie care a fost timp de 26 de săptămâni pe primul loc în Billboard Top 100. Aceștia au umplut Cluj Arena până la refuz de tineri care au vrut să audă bine-cunoscutele melodii ale americanilor.

38411928_1021315128039453_1728878057814491136_o

În același timp când The Chainsmokers zguduiau, pe Alchemy Stage, Foreign Beggars își făceau întoarcerea pe scenele festivalului. Urmați de unul dintre cei mai populari artiști an de an la Untold, Borgore, pe numele său real Yosef Asaf Borger, a încins atmosfera și mai tare decât toși dinaintea sa cu beat-urile sale de drum and bass, care s-au auzit până în Florești.

În Galaxy by Orange & Samsung, petrecerea avea să fie începută de Nina Kraviz, the Techno Goddess a facut un show de zile mari, fiind urmată de germanii de la Pan-Pot, aceștia au continuat petrecerea pentru încă două ore și jumătate până i-au oferit onoarea de a încheia prima zi de festival în Sala Polivalentă, britanicii Paula Temple, muzica căreia s-a auzit pană pe la orele 8 ale dimineții de vineri.

Revenind pe Main Stage, după ce The Chainsmokers au oferit main event-ul serii, a fost rândului lui Oliver Heldens să intre pe marea scenă Untold. Olandezul, debutant pe scenele Untold, a dus petrecerea la alte cote, cu sunetele sale de Deep și Future House, acesta fiind unul dintre pionierii acestor două sub-genuri ale muzicii House. După o oră și jumătate de show, Oliver i-a ‘predat’ scena unui alt debutant la Untold, bine-cunoscutul Diplo. Americanul, membru fondator al grupului Major Lazer și jumătate din duoul Jack U, alături de Skrillex, a avut parte de un public entuziast, chiar dacă setul lui a început după ora 2.00, a fost așteptat cu mare nerăbdare de publicul din Romania, iar aceștia nu au fost dezamăgiți. Diplo avea să își petreacă următoarea zi în Cheile Turzii, asta ca un fapt divers.

Seara a fost încheiată în forță, cu doua prestații foarte puternice, Afrojack a fost primul, olandezul a fost la cea de-a treia apariție pe scena Untold, loc cu un public pe care îl iubește și consideră că e cel mai tare din lume, asta după spusele lui. Înainte totuși de Afrojack, pe Alchemy by Absolut, prima zi de festival avea să fie închisă de un DJ set Pendulum, un show care l-am avut și în edițiile precedente l-a Untold. Onoarea de a închide oficial prima zi de festival i-a revenit lui Will Sparks, tânărul australian a urcat pe scenă puțin după ora 5, și a fost cel care a pus capăt unei prime zile grandioase la Untold 2018.

Următoarele două zile de festival au fost oarecum asemănătoare, pline de căldura, mai multă lume decât în prima și un vibe general de relaxare. Sâmbătă am scena principală a fost deschisă de către Manuel Riva urmat de Vanotek, cei doi au avut job-ul de a pregătii publicul pentru singurul live act al serii, unul dintre cele mai așteptate concerte de la Untold 2018, Jason Derulo. După main event-ul zilei doi au urmat 8 ore de muzică electronică la foc continuu, Kygo, Tiësto, Don Diablo iar în încheiere KSHMR. Cei patru au ținut publicul în priză până în zorii dimineții fără prea mult timp pentru pauză.

Ziua 2 a fost una destul de ocupată și pe celelalte scene, în special pe Alchemy by Absolut. Principalul punct de atracție al serii pe această scenă avea să fie Modestep, dar până atunci pe rând DJ Silent Disciple, DJ Shiver, Satra BENZ, Ocean Wisdom au făcut show-uri care mai de care mai bune, dar niciunul nu s-a comparat cu ce avea să urmeze. Silent Strike & Deliric, susținuți de fetele de la Muse Quartet, aceștia au făcut un show de zile mari în fața unui public numeros. Nu a durat mult până să apară DOC și Vlad Dobrescu, ceilalți doi membrii CTC au repetat show-ul din ziua anterioară la bucuria publicului.

38423241_1022394511264848_5403666193829593088_o

În Galaxie, în ziua doi am avut parte de unul dintre cele mai așteptate concertele ale acestei ediții de Untold în Sala Polivalentă. La fel ca și anul trecut Solomun a fost primit de unu public atât de numeros încât accesul în Sală avea să fie restricționat, din nou încăperea s-a dovedit ne încăpătoare pentru popularitatea Bosniacului.

Fast forward către ziua a treia, unde i-am avut pe scenă pe legendarii The Prodigy, aceștia au făcut un show de-a dreptul fenomenal, așa cum doar ei știu. Legende ale muzicii electronice, englezii au încins atmosfera pe Cluj Arena cu melodii precum Smack My B*tch Up sau Firestarter.

Înainte de aceștia pe scena principală Untold aveau să fie prezenți pentru a patra oară la festival Subcarpați, împreună cu crew-ul Culese din Cartier, Bean MC și gașca au făcut susținut un concert care de fiecare dată ne face mândrii de rădăcinile noastre de români. De crew-ul Culese din Cartier ne-am putut bucura și pe Alchemy Stage, l-a putin timp după ce i-am văzut pe scena principală aceștia un susținut un concert și pentru publicul ceva mai nișat. În timpul ambelor show-uri am putut întâlnii o față cunoscută pentru ascultătorii de Hip-Hop, Jeru the Damaja a fost împreună cu Subcarpații și Culese din Cartier pe scenele Untold, lucru care ne confirmă aprecierea acestuia pentru acest festival și această țară.

Intre cele două concerte Subcarpații/Culese din Cartier, Dope D.O.D. a luat scena Alchemy sub asediu și au ținut-o așa pe tot parcursul prestației lor plină de energie și muzică bună. Această scenă avea să termine ziua pe un ton foarte puternic. Timp de mai bine de 3 ore, The Glitch Mob, Flux Pavilion și Andy C au zguduit zona de lângă Sala Polivalentă, atât de tare încât și apa Someșului trepida, probabil.

Pe scena principală, după prestația electrizantă a celor de la The Prodigy, Danny Avila a avut misiunea de a continua petrecerea. Și a făcut asta cum știe el mai bine, însă numele poate nu prea cunoscut și programul serii a făcut set-ul său să fie prilej de a manca, vedea alte scene sau a merge la toaletă pentru mulți dintre festivalieri. Arena s-a reumplut la cote obișnuite, odată cu cât ne-am apropiat de venirea lui Alesso pe scena principală, Alesso cel care a închis una dintre zilele marelui festival belgian Tomorrowland, a fost unul dintre cei mai așteptați și la Untold, un nume des menționat în comentarii pe social media ca o bună adiție la line-up an de an. Acesta a făcut exact ce se aștepta de la el, spectacol. Stilul său de Progressive House a străbătut Arena pe tot parcursul setului, set care a inclus un tribut pentru Avicii, unul dintre primele nume mari care au venit la Untold, acesta a murit în acest an, fiind un bun prieten cu Alesso, moartea acestuia a șocat lumea muzicii electronice și nu numai.

După acesta, Arena s-a umplut și mai tare, motivul este simplu, urmau pe scenă doi dintre cei mai populari artiști Untold an de an. Dimitri Vegas & Like Mike, belgienii cu origini grecești au avut din nou o prestație de zile mari, așa cum cei doi a obișnuit publicul din România. Urmați fiind de Steve Aoki, americanul a fost cel care a închis ziua 3 de festival pe Cluj Arena, nu înainte de a oferii o surpriză publicului. Steve Aoki a adus pe scenă un invitat foarte special, ca un fel de sneak peak, acesta l-a adus pe scenă pe Will.i.am, membru Black Eyed Peas pentru a cânta melodia I’m in the house, una dintre primele melodii importante ale DJ-ului de peste ocean. Noapte s-a terminat într-un mod obișnuit pentru un spectacol Steve Aoki, acesta a trecut l-a partea mult așteptată de o parte din public, CAKE ME!. Au zburat torturi peste tot, și cam așa s-a terminat spectacolul în ziua a treia.

38490609_1023550347815931_7496369264840933376_o

38515506_1023551354482497_7323702328182177792_o

38544200_1023555554482077_8902028691211550720_o

Ultima zi de festival poate fi foarte ușor descrisă în două nume, Black Eyed Peas și Armin van Buuren, deși au fost multe nume importante pe scenele festivalului în ultima zi, doar câteva au fost cu adevărat importante. Pe lângă cele două menționate mai sus, mai putem pune pe acestă listă Dub Fx, Paul Kalkbrenner și Paraziții. Ultimii însă au avut ghinionul să fie la aceeași oră cu legendarii Black Eyed Peas.

Black Eyed Peas avea să vină în România pentru a două, după concertul din 2007, dar acum a fost cu totul diferit, acum a fost mult mai mare, mult mai grandios, cu toate că de această dată nu a fost și Fergie, acesta a părăsit trupa în ianuarie acest an, absența ei nu a fost simțită prea tare. will.i.am, Taboo și apl.de.ap, împreună cu noua adiție în grup Jessica Reynoso, membră în echipa lui apl.de.ap în versiunea filipineză a show-ului The Voice, au cântat cele mai cunoscute melodii ale lor, melodii precum Pump It, Don’t Stop The Party și multe altele. Au facut publicul să strige România, și au făcut și parada modei la un moment dat. Asta arată că s-au simțit bine alături de publicul Untold, iar publicul Untold s-a simțit bine alături de ei. Arătând de ce au ajuns la un asemenea nivel.

38696850_1026549107516055_2147370192143908864_o

38767268_1026549857515980_4492529744302047232_o

În tot acest timp pe Alchemy by Abosulut, legendarul grup de Hip-Hop din România, Paraziții aveau să își încânte fanii cu prima lor apariție pe scenele Untold. Înaintea lor tânărul Psihotrop a făcut freestyle cu cuvintele celor din public și a arătat că scena Rap din România e pe mâini bune, iar după acesta Macanache a venit să rupă scena cu rimele lui fără rival.

După ore întregi de Hip-Hop, pe Alchemy Stage a venit rândul Drum and Bass-ului să i-a controlul, Feed Me, urmat de unul dintre cele mai așteptate prestații și în acest an, Dub Fx au dus petrecerea la alte cote. Totul avea să fie închis pe scena din vecinătatea Sălii Polivalente de un DJ set Wilkinson, un foarte bine cunoscut al Transilvaniei, acesta a avut în ultimii ani ani concerte în mai multe locații din Cluj, inclusiv Untold, dar și la Târgu Mureș, în cadru festivalului Awake.

38821353_1026549007516065_547132916015038464_o

După Black Eyed Peas pe scena principală a urmat unul dintre preferații Untold, DJ-iul german Tujamo a făcut show de zile mari, așa cum doar el știe, punând presiune pe oricine ar urma după el, doar că cel care avea să îl urmeze nu era oricine. Fedde Le Grand i-a urmat pe scena principală, o legendă în lumea muzicii electronice, la a treia apariție pe Main Stage-ul Untold. Ambii au avut prestații foarte bune, dar nimic nu se compară cu ce avea să urmeze.

Pe scena Galaxy by Orange & Samsung, duminică noapte, am avut parte cel mai mare nume din acest an pe această scenă, Paul Kalkbrenner. Show acestuia a fost unul la fel de mult așteptat ca și cel a lui Solomun, iar la fel ca și la acesta, Sala Polivalentă nu a fost îndeajuns de încăpătoare.

Un nume familiar avea să abia onoarea să închidă festivalul, și cine să fie mai îndreptățit să facă asta dacă nu Armin van Buuren. Toate lumea se aștepta la un set lung al olandezului, doar că nimeni nu știa cam de lung avea să fie. Lumea era atât de curioasă încă s-au făcut și pariuri pe seama acestui lucru. În anii precedenți Armin a mixat cu mult mai mult decât apărea în program, era clar că așa o să fie și în acest an. Chiar și ceremonia oficială de închidere a festivalului avea să fie înaintea setului acestuia.

Armin, după cum știe probabil toată lumea deja, a mixat mai bine de 7 ore pe scena principală, într-un show plin de emoție, și nostalgie pe alocuri, van Buuren a demonstrat din nou de ce are statut de zeu în lumea muzicii electronice. Și poate mai important decât asta ne-a arătat cât de mult iubește Romania și cât de mult iubește acest festival.

38828227_1026554007515565_496445288240644096_o

Untold 2018 a fost un festival legendar, cea de-a patra ediție a fost una glorioasă, mai mare ca niciodată, și avem senzația că încă nu am văzut nimic. Armin a făcut un anunț, pe care după spusele lui nu avea voie să îl facă, nu a spus foarte multe, dar ne-a spus că anul viitor, fiind cea de a cincea ediție Untold, ‘something big’s going to happen‘. Ce să fie? Doar timpul o să ne spună!

38760930_1026555770848722_8559014113118781440_o

Pentru cine vrea să retrăiască experiența Untold, pe canalul de Youtube Untold găsiți înregistrările fiecărei zile.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *